LifeBuddy

Omega 3

Het lichaam in balans

Inleiding

“Ik eet 2x in de week vis, dat is toch voldoende?” Dit horen we regelmatig in de praktijk. Helaas is dat niet voldoende om genoeg omega 3 binnen te krijgen en de juiste vetzurenbalans in je lichaam op te bouwen. Veel gezondheidsproblemen en vage klachten worden veroorzaakt door een verstoorde vetzurenbalans.

ERVAAR JE ÉÉN VAN DEZE KLACHTEN?
  • (Over)vermoeidheid / weinig energie
  • Hormonale klachten
  • Stress/ burn-out
  • Depressieve gevoelens
  • Onrust in het hoofd / piekeren
  • Concentratie- of geheugenproblemen
  • Moeite met afvallen
  • Stemmingswisselingen / angsten
  • Problemen met slapen
  • Buik- en / of darmklachten
  • Huidklachten
  • Hoge bloeddruk
  • Menstruatieklachten
  • Ontstekingen (vb. artritis)
  • Gewrichtsklachten
  • Vage klachten

Indien je één van de bovenstaande punten met een ‘ja’ kan beantwoorden, dan is het zeker de moeite waard om een celgezondheidstest te doen. Hiermee krijg je inzicht in je vetzurenbalans.

OMEGA 3 SUPPLEMENTATIE WERKT PREVENTIEF

Vetten bestaan uit verschillende vetzuren

In feite zijn er drie hoofdgroepen: onverzadigde vetzuren, transvetzuren en verzadigde vetzuren.

Onverzadigde vetzuren

Onze gezondheid is afhankelijk van voldoende inname van onverzadigde vetten. Dit zijn de zogenaamde essentiële vetzuren, wat betekent dat we ze wel nodig hebben, maar dat het lichaam ze niet zelf kan maken. Ze moeten dus door voeding worden ingenomen. Deze essentiële vetzuren gebruiken we voor de volgende lichaamsfuncties:

  • Ze zorgen, samen met cholesterol en deels verzadigd vet, voor gezonde celmembranen voor elke lichaamscel.
  • Uit onverzadigde vetten worden de stoffen GLA, EPA en DHA gemaakt. Deze vormen de grondstoffen voor hormoonachtige stoffen die bijna alle lichaamsfuncties beïnvloeden.
  • Onze hersenen bestaan voornamelijk uit deze vetten. Een gezond brein is dus afhankelijk van gezond vet (en voldoende cholesterol).
  • Vetten zijn belangrijk voor de opname van andere voedingsstoffen, zoals vitamines A, D, E en K.

Onverzadigde vetzuren worden aangeduid als omega 3-, 6- of 9-vetzuren. Omega 3 en omega 6 zijn de meervoudig onverzadigde vetzuren. Omega 9 zijn de enkelvoudig onverzadigde vetzuren. Omega 3 en 6 vetzuren zijn essentiële vetzuren.

Omega 3 zit in vette vis, noten en zaden.

Omega 6 zit vooral in diverse oliën, zoals sojaolie, zonnebloemolie en maïsolie. Van deze oliën worden veel producten gemaakt zoals margarines en bak- en braadproducten, maar het zit ook in kant en klare producten zoals chips, koekjes, crackers, brood en snacks.

Omega 9 zit in olijfolie, avocado en diverse noten.

Voor onze gezondheid is het erg belangrijk om meer omega 3 ten opzichte van omega 6 te eten. Dit compenseert de hoge inname van omega 6 in ons westerse voedingspatroon. We zouden ideaal gezien ongeveer drie keer zoveel omega 6 als omega 3 binnen moeten krijgen. Gemiddeld krijgt een mens ongeveer twintig keer zoveel omega 6 als omega 3 binnen. De inname van omega 3 moet daarom flink worden opgehoogd. De meest effectieve manier om dit te doen is door dagelijks meer vette vis, vis- of algenolie te nemen. Helaas bevat het milieu, en met name in de oceaan, een onvoorstelbaar grote hoeveelheid chemische stoffen en zware metalen. Deze hopen zich op in met name vetweefsels van vissen. Hoe hoger in de voedselketen en hoe vetter de vis, hoe meer gifstoffen er in het vet zit opgeslagen. Hierdoor is de meeste vis en visolie niet zo gezond meer, maar eerder schadelijk. Zorg dus voor een goede omega 3 bron, anders vervuil je alsnog je lichaam.

Vlees van dieren die los gelopen hebben en gras hebben gegeten, kan nog wat omega 3-vetzuren bevatten. Kweekvis kan minder EPA en DHA bevatten dan we aannemen. Dit omdat de voeding van deze vis vaak niet meer bestaat uit vis (omega 3-bron), maar uit granen, soja en mais. Hierdoor bevat deze vis meer omega 6-vetzuren.

We raden het iedereen aan om een goede vis- of algen olie te gebruiken, zowel bij klachten als preventief en werken met het merk Zinzino.

Transvetzuren

Transvet zit van nature in kleine hoeveelheden in producten van dierlijke afkomst. In veel industrieel bewerkte (niet-biologische) producten zitten geharde (trans)vetten. Vloeibare (goedkope) meervoudig onverzadigde vetzuren (zoals zonnebloem-, mais- en sojaolie) worden in de fabriek omgezet in vaste transvetten. Deze zijn heel anders van structuur dan het natuurlijke transvet. Deze transvetten zijn schadelijk voor onze gezondheid, omdat ze de aanmaak van de goede weefselhormonen verstoren. Bij gebrek aan de essentiële onverzadigde vetzuren worden ze ingebouwd in het celmembraan en wordt de zuurstofvoorziening en energieaanmaak in onze cellen verstoord. Daarnaast geven ze een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Voor de industrie zijn ze ideaal: ze zijn goedkoop, worden niet ranzig en geven het eindproduct een mooie structuur. Transvetten staan onder de volgende ‘verborgen’ namen op het etiket: gehard vet, gedeeltelijk gehard vet, gedeeltelijk geharde olie, gehydrogeneerde plantaardige olie, gehydrogeneerd plantaardig vet en plantaardige olie. Je herkent transvet meestal als de plantaardige olie onzichtbaar voor je is, bijvoorbeeld pindakaas zonder laagje olie, koekjes, cake, kant-en-klaarmaaltijden waar de olie niet zichtbaar is terwijl het volgens het etiket wel plantaardige olie bevat.

Verzadigde vetzuren

Verzadigde vetzuren zitten voornamelijk in dierlijke producten zoals zuivel, vlees, vleeswaren en boter. Plantaardige vetten als cacao, cacaoboter, kokos en palmvet zijn ook verzadigde vetten. Verzadigd vet is niet per definitie ongezond, alleen ons lichaam heeft er niet zo veel van nodig. Om energiek, gezond en op een gezond gewicht te blijven, hebben we juist onverzadigde vetten nodig.

DE BELANGRIJKSTE GEZONDHEIDSVOORDELEN VAN OMEGA 3
  • Voorkomt ontstekingen
  • Zorgt voor meer energie
  • Zorgt voor meer helderheid in het hoofd
  • Verbetert de opname van vitaminen en mineralen
  • Vermindert vage pijntjes en klachten
  • Zorgt voor een mooie huid
  • Verlaagt risico op hart- en vaatziekten, alzheimer, artritis, hersenbloedingen en andere ziektebeelden
  • Zorgt voor een goede ondersteuning bij hormonale klachten, zoals stemmingswisselingen, opvliegers en menstruatieklachten.

DE JUISTE VERHOUDING IS ESSENTIEEL

Waarom omega 3?

Hieronder volgen gezondheidsvoordelen van omega 3 vetzuren onderbouwd door de wetenschap.

1. OMEGA 3 KAN ONTSTEKINGEN TEGENGAAN
Inmiddels is bekend dat ontstekingen, zeker langdurige, een bijdrage leveren aan vele Westerse ziekten. Omega 3 zorgt ervoor dat deze ontstekingen voorkomen worden of hersteld kunnen gaan worden. [1] [2] [3]
Chronische ontsteking
2. OMEGA 3 KAN HELPEN TEGEN DEPRESSIE EN ANGST
Depressie is over de hele wereld één van de vaakst voorkomende psychische stoornissen. Omega 3-supplementen kunnen helpen bij de preventie en behandeling van depressie en angststoornissen. EPA blijkt het best te helpen tegen een depressie. [4] [5] [6] [7] [8] [9]
3. OMEGA 3 KAN PSYCHISCHE STOORNISSEN VERBETEREN
Mensen met psychische stoornissen hebben vaak weinig omega 3-vetzuren in het bloed. Omega 3 zorgt ervoor dat stemmingswisselingen verminderen, en je helderder en vol focus kunt denken. [10] [11] [12] [13]
4. OMEGA 3 KAN ZORGEN VOOR EEN BETERE SLAAP
Goed slapen is ontzettend belangrijk voor onze gezondheid. Uit onderzoek blijkt dat te weinig slaap samenhangt met veel ziektes, waaronder obesitas, diabetes en depressie. Bij zowel kinderen als volwassenen is uit onderzoek gebleken dat omega 3-suppletie de duur en kwaliteit van de slaap bevordert. [14] [15] [16]
5. OMEGA 3 KAN BIJ ZWANGERSCHAP EN NA DE GEBOORTE DE HERSENGEZONDHEID VERBETEREN
Voor de groei en ontwikkeling van de hersenen bij kleine kinderen is omega 3 cruciaal. Het is daarom heel erg belangrijk om tijdens de zwangerschap en vlak na de geboorte te zorgen voor voldoende omega 3. Gunstige effecten voor het kind zijn: hogere intelligentie, betere communicatie en sociale vaardigheden, minder gedragsproblemen, minder risico op ontwikkelingsachterstand, vermindering van het risico op ADHD, autisme en hersenverlamming. Een van de studies laat zien dat kinderen van moeders met een verstoorde verhouding omega 3 en omega 6 vetzuren geboren worden met meer vetcellen dan kinderen van moeders met een goede vetzurenbalans. Zij worden hierdoor geprogrammeerd voor overgewicht. [17] [18] [19] [20] [21] [22]
6. OMEGA 3 KAN MENSTRUATIEPIJN VERLICHTEN
Een studie heeft aangetoond dat omega 3 een betere werking heeft dan ibuprofen bij het behandelen van ernstige menstruatiepijn. [23] [24] [25] [26]
7. OMEGA 3 KAN EEN POSITIEVE INVLOED HEBBEN OP HET VERLAGEN VAN HART-EN VAATZIEKTEN

Het gaat om:

  • Tryglyceriden: omega 3 kan de hoeveelheid tryglyceriden in het bloed substantieel verlagen, meestal tot ongeveer 15-30%. [31]
  • Bloeddruk: omega 3 kan de bloeddruk bij mensen met een hoge bloeddruk verlagen. [32]
  • HDL-cholesterol: omega 3 kan het goede HDL-cholesterolniveau verhogen. [33]
  • Bloedstolling: omega 3 kan voorkomen dat de bloedplaatjes gaan samenklonteren. [34]
  • Ontsteking: omega 3 verlaagt de productie van een aantal stoffen die bij een ontstekingsreactie vrijkomen.

  • Plak: omega 3 helpt het voorkomen van plak, wat de aderen kan vernauwen en verharden. [35] [36]
  • Ritmestoornissen: De inname van omega 3 beschermt tegen ritmestoornissen. [37] [38]
  • Hartinfarct: een hoge omega 3 index geeft een bescherming tegen een dodelijk hartinfarct. [39] [40]

Omega 3 blijkt talrijke risicofactoren voor hart- en vaatziekten te verbeteren, maar omega 3-supplementen verlagen het risico op hartaanvallen of beroertes niet.

8. OMEGA 3 KAN AUTO-IMMUUNZIEKTEN BESTRIJDEN
Omega 3 kunnen helpen bij het bestrijden van verschillende auto-immuunziektes, zoals diabetes type 1, reumatoïde artritis, colitis ulcerosa, de ziekte van Crohn en psoriasis. [41] [42] [43] [44] [45] [46]
9. OMEGA 3 KAN SYMPTOMEN VAN METABOOL SYNDROOM VERMINDEREN
Het metabool syndroom verhoogd het risico op hart- en vaatziekten. Het bestaat uit een aantal aandoeningen: een grote buikomtrek (bij vrouwen ≥80cm, bij mannen ≥94cm), hoge bloeddruk, insulineresistentie, hoog triglyceridengehalte en een te laag HDL-cholesterol. Omega 3 kan zorgen voor een vermindering van de insulineresistentie en het risico op hart- en vaatzieken kunnen lager worden. [47] [48]
10. OMEGA 3 KAN DE GEZONDHEID VAN DE OGEN VERBETEREN
Het omega 3-vetzuur DHA is een belangrijke bouwstof voor de hersenen en het netvlies van de ogen. Het kan helpen bij het voorkomen van maculadegeneratie, wat vermindering van het gezichtsvermogen en blindheid kan veroorzaken. [49] [50] [51]
11. OMEGA 3 KAN GOED ZIJN VOOR BOTTEN EN GEWRICHTEN
Omega 3 kan zorgen voor verbetering in botsterkte, vermindering van gewrichtspijn en geeft een lager risico op osteoporose en artritis. [52]
12. OMEGA 3 KAN GOED ZIJN VOOR DE HUID
Gezonde celmembranen leiden tot een betere productie van huidvet, een betere vochtbalans en kan acne voorkomen. Omega 3 kan de huid ook tegen schade door de zon beschermen. [53]
13. OMEGA 3 KAN SYMPTOMEN VAN ADHD BIJ KINDEREN VERMINDEREN
Uit verschillende studies blijkt dat kinderen met ADHD een lager gehalte aan omega 3 vetzuren in het bloed hebben. Omega 3 helpt bij het verbeteren van de oplettendheid en verminderd hyperactiviteit, impulsiviteit en agressie. [54] [55] [56] [57] [58] [59] [60] [61]
14. OMEGA 3 KAN VET IN DE LEVER VERMINDEREN
Niet-alcoholische leververvetting komt vaak voor en is nu de meest voorkomende oorzaak van een chronische leverziekte in de Westerse wereld. Door omega 3 te suppleren kan het vet en de ontsteking in de lever verminderen bij niet-alcoholische leververvetting. [62] [63]
15. OMEGA 3 KAN ALZHEIMER EN LEEFTIJDSGERELATEERDE GEESTELIJKE ACHTERUITGANG BESTRIJDEN
Bij het ouder worden hoort helaas ook de achteruitgang van de hersenfunctie. Omega 3 lijkt een rol te kunnen spelen bij het voorkomen van de mentale achteruitgang bij het ouder worden en de ziekte van Alzheimer. [64] [65] [66]
16. OMEGA 3 KAN ASTMA BIJ KINDEREN VERMINDEREN
Astma-aanvallen worden veroorzaakt door ontstekingen en zwellingen van de luchtwegen. Omega 3 gebruik geeft een lager risico op astma bij zowel kinderen als jongvolwassenen. [67]

OMEGA 3 HEEFT VELE GEZONDHEIDSVOORDELEN

Waarom Zinzino?

BalanceOil+

De vis die gebruikt wordt voor de BalanceOil+ is voornamelijk afkomstig van kort levende, kleine pelagische vis, zoals als sardines en ansjovis. De visolie is afkomstig van volledig, onverwerkte vis. De olie doorloopt een raffinageproces om milieuverontreinigende stoffen (indien aanwezig) te verwijderen en is gecertificeerd als vrij van zware metalen en andere toxines. LYSI, de fabrikant van BalanceOil+, voldoet aan alle wettelijke vereisten voor productie, en volgt de goede productiepraktijken (Good Manufacturing Practices, GMP’s) voor voedsel- en farmaceutische producten.

BalanceOil+ Vegan

De olie afgeleid van de mariene microalgen Schizochytrium sp. is rijk aan de omega-3-vetzuren eicosapentaeenzuur (EPA) endocosahexaeenzuur (DHA). Dit is het eerste beschikbare vegetarische EPA/DHA-product dat een biologisch alternatief biedt voor traditionele visoliën. Het is een geconcentreerd en consistent product dat is geproduceerd in een door de FDA geïnspecteerde en rigoureus gecontroleerde faciliteit in de VS.

GOEDKOOP IS VAAK DUURKOOP

DAT GELDT ZEKER VOOR HELE GOEDKOPE VISOLIE(CAPSULES). HET FILTEREN VAN DE TOXISCHE STOFFEN EN PLASTIC UIT DE OLIE IS EEN DUUR PROCES.

Persoonlijke ervaring

Direct nadat ik was begonnen met de Balanceoil+ merkte ik gelijk dat ik beter kon zien van dichtbij. Na een aantal maanden begon ik langer en dieper te gaan slapen, had ik nog weinig menstruatieklachten, kreeg ik een veel gezondere huid, voelde ik mij emotioneel stabiel en werd ik energieker.

ZINZINO IS DE BESTE OMEGA 3 SUPPLEMENTATIE

Productinformatie

De BalanceOil+ is een volledig natuurlijk voedingssupplement met een hoog gehalte aan olijfpolyfenolen, Omega3 en vitamine D3. Het past veilig de EPA + DHA-niveaus en de Omega-6:3 balans in je lichaam aan en houdt deze bij terwijl het je cellen beschermt tegen oxidatie. Het bevat een premium mix van oliën die afkomstig zijn van in het wild gevangen kleine visjes en extra vierge olijfolie van vroeg geoogste olijven rijk aan Omega-9 (oliezuur) met zeer hoog gehalte aan antioxidanten polyfenolen. De polyfenolen beschermen de BalanceOil+ in de fles, maar nog belangrijker, ook je cellen.

De BalanceOil+ Vegan bevat een synergetische mix van mariene microalgenolie rijk aan EPA, DHA en DPA, extra vierge pre-oogst olijfolierijk aan OA en polyfenolen, echiumzaadolie rijk aan SDA, ALA en GLA en veganistische vitamine D3. De BalanceOil+ Vegan helpt cellen te beschermen tegen roesten (oxidatie), past je Omega-6:3-verhouding op een veilige manier aan en ondersteunt zo normale hersen en hartfuncties en het immuunsysteem.

BalanceOil

Producten Zinzino

Wil jij ook werken aan jouw celgezondheid en een betere vetzurenbalans in je lichaam? Er zijn verschillende producten van Zinzino en wij adviseren je graag over welke omega 3 product je kunt gebruiken:

  • BalanceOil+
  • BalanceOil+ Vegan
  • BalanceOil+ AquaX
Komt je er niet uit, neem dan gerust contact op via info@lifebuddy.nl

Wil jij ook weten hoe jouw verhoudingen zijn? En wil je werken aan meer balans in je lichaam en minder klachten? Boek een afspraak in voor een van onze diensten via de ‘maak afspraak’ knop rechtsonder.

Referenties

1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10479465/
2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16841861/
3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12848278/
4. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0165178115003844
5. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2213422015005387
6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3976923/
7. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17685742/
8. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21939614/
9. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19499625/
10. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3976923/
11. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15907142/
12. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15907142/
13. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17433442/
14. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24605819/
15. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21897776/
16. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4013386/
17. https://publications.aap.org/pediatrics/article-abstract/111/1/e39/28488/Maternal-Supplementation-With-Very-Long-Chain-n-3?redirectedFrom=fulltext
18. https://publications.aap.org/pediatrics/article-abstract/122/2/e472/73111/Effect-of-Supplementing-Pregnant-and-Lactating?redirectedFrom=fulltext
19. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12103448/
20. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24150114/
21. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12509593/
22. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24581674/
23. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22261128/
24. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17335973/
25. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8623866/
26. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3770499/
27. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18541598/
28. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3712371/
29. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22051327/
30. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0002934301011147
31. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16879829/
32. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19487105/
33. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18774613/
34. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11997274/
35. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22317966/
36. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25458786/
37. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18556107/
38. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16456724/
39. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11948270/
40. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15208005/
41. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4216999/
42. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15290734/
43. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12798660/
44. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17335973/
45. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15723739/
46. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3133503/
47. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19593941/
48. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23456976/
49. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15812120/
50. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15555528/
51. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24557349/
52. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9932142/
53. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0738081X10000441
54. https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/09540260600582967
55. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21961774/
56. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22596014/
57. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/14669965/
58. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17435458/
59. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23360949/
60. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22541055/
61. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24934907/
62. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20415840/
63. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22023985/
64. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17030655/
65. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19523795/
66. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25084680/
67. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3522136/