Gelukshormonentest
inzicht in jouw gelukshormonen
Heb jij last van stress, onrust en een opgejaagd gevoel? Voel je je moe en futloos? Heb je verslavingsgedrag? Merk je dat je je niet meer zo goed kunt concentreren? Voel je je angstig, depressief of heb je slaapstoornissen?
Dit zijn signalen van tekorten aan gelukshormonen. De gelukshormonentest kan inzicht geven in verstoringen van je gelukshormonen, of anders genaamd neurotransmitters. Neurotransmitters worden in de volksmond vaak gelukshormonen genoemd. Sommige neurotransmitters zijn ook echt hormonen. Neurotransmitters zijn stofjes waarmee zenuwcellen met elkaar communiceren en zijn heel erg belangrijk. Ze spelen een grote rol bij stress, angst, vermoeidheid, burn-out en depressie. Als je last hebt van stress gaat de prioriteit in je lichaam naar de stressreactie en maakt je lichaam minder gelukshormonen aan.
De gelukshormonen test geeft je inzicht in de vier belangrijkste gelukshormonen:
- dopamine
- acetylcholine
- GABA
- serotonine
Dopamine is een neurotransmitter die staat voor plezier. Hierdoor voelen we ons goed. Dopamine zorgt voor daadkracht, wilskracht, libido en zelfvertrouwen. Het maakt je scherp en gefocust. Je hebt zin in het leven als je dopaminepeil op orde is.
Acetylcholine is een neurotransmitter die uit choline wordt gemaakt en is in vele delen van de hersenen en het lichaam actief. Acetylcholine is onder andere betrokken bij aandacht, geheugen, leren, motoriek, darmperistaltiek, alertheid en reactiectievermogen.
GABA (gamma-aminoboterzuur) is een rustgevende neurotransmitter die andere zenuwcellen remt in hun activiteit. Hierdoor voel je je ontspannen en rustig. Het heeft een kalmerende, stabiliserende en angstremmende werking. Stress is een van de grootste veroorzakers van een GABA-tekort.
Serotonine is de stemmingsregulator van ons lichaam. Deze brengt rust en ritme van alle belangrijke hormoonsystemen. Je lichaam maakt vanuit serotonine het slaaphormoon melatonine. Een tekort aan serotonine kan klachten geven van bijvoorbeeld depressie, eetstoornissen en slaapproblemen. De grootste producent van serotonine zijn de darmen. Verstoringen van de darmen, zoals een spastische darm, obstipatie en veelvuldige ontlasting, zijn symptomen die mogelijk duiden op een serotonine tekort.
Je ontvangt een link naar een vragenlijst met heel veel verschillende vragen. Aan de hand daarvan kijken we hoe het met jouw gelukshormonen ervoor staat. De vragen zijn zo opgesteld dat tekorten aan gelukshormonen aan het licht kunnen komen met deze test.
Hoe is het gesteld met jou gelukshormonen? Door middel van een zeer uitgebreide vragenlijst, krijg je een goede indicatie.
